Cangurii sunt mai ales 'stângaci' (studiu)

Preferința pentru utilizarea unuia dintre membrele superioare în activitățile cotidiene nu se manifestă exclusiv la oameni și la unele primate, ci și la canguri, relevă un studiu publicat în revista 'Current Biology', citat de AFP. Aceste marsupiale din Australia, la fel ca și oamenii, preferă să folosească unul dintre cele două membre superioare în activitățile lor de zi cu zi, dar cu o diferență notabilă — cangurii sunt mai ales stângaci, explică autorii studiului.

Această descoperire aruncă o lumină nouă asupra unui aspect unic al evoluției mamiferelor, afirmă oamenii de știință.

"În toate acțiunile investigate în cazul cangurilor bipezi am descoperit o preferință puternică pentru stânga", a declarat Igor Malashichev, biolog la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg (Rusia), principalul autor al studiului. Totuși, această caracteristică nu este evidentă la cangurii arboricoli.

Cercetătorii au fost surprinși să observe preferința pentru a-și folosi una dintre labe de către cangurii bipezi și alte marsupiale, având în vedere diferențele dintre creierele lor și ale altor mamifere placentare, inclusiv primatele. Cangurii nu posedă același circuit neural care leagă emisferele stângă și dreaptă ale creierului, au explicat oamenii de știință.

Ei au studiat două specii de canguri și o specie bipedă de Wallabie, tot din familia cangurilor, întâlnit pe continentul australian și insula Tasmania. Conform concluziilor, cangurii gri din estul țării și cangurii roșii sunt în mod natural stângaci în toate activitățile lor cum ar fi sprijinirea corpului în anumite poziții, efectuarea toaletei, ridicarea unei frunze sau îndoirea unei ramuri.

În ceea ce-i privește pe cangurii Wallabie cu gât roșu, aceștia își folosesc laba stângă când mănâncă frunzele de pe ramurile copacilor pe care le țin cu laba dreaptă, ca și celelalte două specii de canguri, mai scrie Xinhua. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze